3000 neliötä uutta kattoa

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistama vuokratalokohde  Ratavallintiellä sai kesällä uuden katon. Lähes 3 000 neliön kokoisen katon remontointiin päädyttiin, sillä vanha aluskate oli päässyt huonoon kuntoon.

ratavalli01.jpg

Helsingin Ratavallintiellä sijaitsevaan kuuden luhtitalon ja varaston kokonaisuuteen vaihdettiin uusi tiilikatto viime kesänä. Vuonna 1990 rakennetuissa taloissa oli jäljellä alkuperäinen katto.

– Talojen tiilikate oli edelleen kunnossa, mutta vanha aluskate oli päässyt huonoon kuntoon ja luhtikäytäville oli joissain paikoin valunut vettä, KattoCenterin myyntipäällikkö Jari Kortelainen kertoo kattoremonttiin johtaneista syistä.

Luhtitalo on kerrostalo, jossa asuntoihin kuljetaan rakennuksen sivulla olevia niin sanottuja luhtikäytäviä pitkin.

Haastava kohde

Liki 3 000 neliön kokoisen katon remontointi oli haastavaa. Talot oli rakennettu niin, että niiden keskelle muodostui suomalaisesta perinnerakentamisesta tuttu umpipiha. Lisäksi osaan taloista tehtiin samaan aikaan kylpyhuoneremonttia.

– Vanhan katon purkamisesta tulee paljon roskaa ja uuden katon materiaalit taas vievät paljon tilaa. Tässä kohteessa säilytystilan ja jätelavoille paikkojen löytäminen vaati kekseliäisyyttä. Sisäpihalle ei päässyt autolla eikä sitä voinut hyödyntää. Lisäksi kahden remontin osittainen päällekkäisyys toi tekemiseen omat haasteensa, työnjohtajana toiminut Erkko Kabonen KattoCenteriltä kertoo.

Remontin tekeminen vaati myös erikoisnostureita ja Helsingin kaupungin vaatimuksesta kattoremontti toteutettiin sääsuojan alla.

– Sääsuoja on normaali käytäntö nykyisin kaikissa Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistamissa kiinteistöissä. Se kuuluu yhtenä osana kosteudenhallintasuunnittelua ja sen avulla varmistetaan, ettei rakenteisiin pääse remontin aikana sadevettä, Heka Koillinen Oy:n kiinteistöpäällikkö Jari Rodriquez kertoo.

Kaksi taloa kerrallaan

Seitsemän rakennuksen kattoremonttiin oli varattu aikaa kolme kuukautta. Suomen KattoCenterillä oli koko ajan paikalla kaksi kattotiimiä eli kahdeksan miestä ja työnjohtaja.

Kahden katon remontointi samaan aikaan nopeutti työtä huomattavasti ja remontti valmistuikin reilusti viikkoja etuajassa.

– Luovutimme kohteen nelisen viikkoa etuajassa. Meillä oli hyvät miehet hommissa ja hieman haastavista olosuhteista huolimatta, työ sujui niin kuin pitikin, Kabonen toteaa.

Mitä kaikkea reilussa kahdessa kuukaudessa sitten saatiin aikaan? Taloihin tehtiin uudet kattorakenteet nykyaikaisilla alusrakenteilla. Nyt yläpohjassa pystyy liikkumaan ja talojen lisäeristäminen myöhemmin onnistuu helposti.

Koska talojen ilmettä ei haluttu muuttaa, säilytettiin luhtitalon kattomalli entisenlaisena. Myös uusittu tiilikate haluttiin pitää samanlaisena, kuin kate oli alunperinkin. Se oli toiminut hyvin lähes kolmekymmentä vuotta ja uuden katon elinkaaren tulee olla vähintään yhtä pitkä.

Suomen KattoCenter valittiin työhön julkisen kilpailutuksen kautta.

ratavallintie-video-banner.jpg

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla. Rekisteriseloste