Kattoremontti niin kuin pitää

Kun kaikki menee kuten Strömsössä, taloyhtiön kattoremontista ei tarvitse stressata. Tärkeintä on toteuttaa remontti ennen kosteusvaurioiden syntymistä. Samalla yläpohjiin saadaan lisää eristystä ja palokatkot.

Monissa taloyhtiöissä pohditaan oikeaa ajankohtaa kattoremontille pitkään ja hartaasti. Pätevän urakoitsijan löytyminen voi tuntua vaikealta, kustannukset arveluttavat ja remontin aiheuttamat häiriöt normaalille asumiselle huolettavat. Hanketta siirretään vuosi vuodelta.

Kattoremonttia odottaa aivan liian monta kattoa. Viime vuosina kattoja on remontoitu vuosittain 3-5 miljoonaa neliömetriä. Tarve olisi kuitenkin suurempi ja työtä olisi enemmän kuin tekijöitä. – Nykyisellä tahdilla korjattavaa riittää ainakin 20 vuodeksi, huomauttaa Vaasan toimipisteen johtaja Markus Saari Suomen KattoCenter Oy Vaasasta.

Ja uutta remontoitavaa tulee kuitenkin koko ajan lisää.

Oikeaan aikaan liikkeellä

Vaasalaisen, vuonna 1975 rakennetun rivitaloyhtiön Fasaaninkatu 2:n asukkaat saavat olla tyytyväisiä, sillä isompia vuotovaurioita ei ennen tänä keväänä toteutettua kattoremonttia ollut ehtinyt syntyä. Karvaa vaille nelikymppinen kuitusementtikate oli kuitenkin ilmiselvästi jo tullut käyttöikänsä päähän.

Rivitaloyhtiössä on kaikkiaan kuusi taloa ja niissä 28 asuntoa.

–Jonkin verran jouduin perustelemaan, kun halusin saada remontin toteutettua jo tänä vuonna. Joillekin asukkaista remonttiin olisi ehkä ollut helpompi sitoutua, jos jotakin ikävää olisi jo ehtinyt tapahtua. Minä olen kuitenkin sitä mieltä, ettei sellaisia pidä jäädä odottamaan, sanoo yhtiön isännöitsijä ja asukas Tapio Lehtimäki.

Mitä huonompaan kuntoon katto rakenteineen ehtii, sitä työläämpi ja kalliimpi remontti on edessä. Ja jos vuoto olisi osunut kohdalle, vakuutusyhtiö ei olisi varmasti suostunut enää siitä aiheutuneita vahinkoja korvaamaan. Myös vuonna 2011 tehdyssä kuntoarviossa kattoremonttia suositeltiin toteutettavaksi jo seuraavana vuonna.

Ammattinsa puolesta Lehtimäki on tottunut huolehtimaan muiden taloyhtiöiden suuristakin peruskorjauksista. Fasaaninkatu 2:n remontti oli siten osaavissa käsissä.

Lehtimäki kuvaa keväällä 2013 8-9:ssä viikossa toteutettua kattokorjausta suorastaan strömsöläiseksi hankkeeksi. – Kaikki sujui kuin oppikirjassa, niin kuin oikeasti pitäisikin sujua.

Tarjouspyyntöjen perusteella urakka tilattiin Suomen KattoCenter Oy:stä. Parhaimmillaan työssä oli kerrallaan enimmillään kuusi kattoasentajaa.

Kattotöiden kannalta talvi ja luminen alkukevät ovat erinomaista aikaa. Erityisesti pienet pakkaset ovat hyödyksi, sillä silloin rakenteita kastelevista sateista ei ole pelkoa. Kattorakenteet suojataan nykyisin joka tapauksessa.

Kaikki kuntoon kerralla

1970-luvun rakennustavan mukaan Vartti-katteen alta puuttui aluskate. Yläpohjarakenteista puuttuivat myöskin palokatkot. Tulipalotilanteessa palo pääsisi siten helposti etenemään asunnosta toiseen yläpohjan kautta. Kattoremontissa palokatkot toteutettiin, asennettiin aluskate ja tuulenohjaimet. Valvojan vinkin perusteella lisätyönä päätettiin kasvattaa myös yläpohjan eristepaksuutta.

– Onneksi valvoja oli tarkkana. Lisäeristystä kannattaa ehdottomasti lisätä kattorakenteita uusittaessa. Tämänikäisissä rivitaloissa se on ehdottomasti helpoimpia tapoja energiatehokkuuden parantamiseen, Lehtimäki huomauttaa.

Uudeksi katteeksi valittiin Weckmanin Elegantti. – Paitsi ulkonäön, myös sen lukkosaumarakenteen vuoksi. Katteessa ei ole paljaaksi jääviä ruuvinreikiä, joista vesi voisi päästä sisään. Se pidentää käyttöikää, Lehtimäki sanoo.

Lukkosaumakatteen olemus on sama kuin perinteisen konesaumapeltikaton. Sen asentamiseen ei kuitenkaan tarvita peltisepän taitoja eikä erikoistyökaluja.

Myös varusteidensa puolesta katto siirtyi nykyaikaan. Remontin yhteydessä asennettiin uudet huippuimurit, sadevesijärjestelmä ja lumiesteet.

Nopea ja siisti urakka

Työt rivitaloyhtiön katoilla sujuivat vauhdilla, joten asukkaille aiheutui remontista hyvin vähän haittaa. Urakoitsijan kanssa oli sovittu, että työmaa pidetään siistinä ja kaikki purkujätteet kuljetetaan pois mahdollisimman nopeasti.

– Siisteys työmaalla on tärkeää paitsi työturvallisuuden vuoksi, myös asukastyytyväisyyden kannalta. Tavarat säilytetään tietyssä paikassa, jätteet kerätään ja suurimmat roskat siivotaan aina päivän päätteeksi, Markus Saari vahvistaa.

Erityisesti vanhojen, mahdollisesti asbestia sisältävien kuitusementtikatteiden kanssa on oltava varovainen. Käsittelyn yhteydessä katteesta voi irrota haitallista asbestipölyä. – Sopimusta tehtäessä on varmistettava, että urakoitsija hallitsee asbestia sisältävien kuitusementtilevyjen purkamisen vaarattomasti ja toimittaa myös asbestijätteen ehjänä asianmukaisesti hävitettäväksi, Lehtimäki neuvoo.

Kaikkiaan Fasaaninkatu 2:ssa oli remontoitavaa kattopintaa noin 3400 m² . Lisätöineen urakan hinnaksi muodostui noin 270 000 euroa. – Se rahoitettiin pankkilainalla, Lehtimäki kertoo.

Suomen KattoCenter - Kaikkea mitä kattosi tarvitsee

X

Tarvitsetko apua?

Kattoasiantuntijamme auttaa

Jätä numerosi, niin soitamme sinulle takaisin.

 

Tarvitsetko apua?
Kattoasiantuntijamme auttaa.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla. Rekisteriseloste