King of Roofs 2020 -kilpailun voittaja

BMI Ormaxin järjestämässä Kattojen kunkku -kilpailussa valitaan vuoden paras kattoremontti. Voittaja valitaan ammattilaisraadin ja yleisöäänestyksen perusteella.
Vuonna 2020 voitimme jo toistamiseen tämän kattoalan arvostetuimman palkinnon.

kor2020-netti.jpg

Kun Suomen KattoCenterin työnjohtaja Mark Rudenas nousi ensimmäisen kerran Granfeltintien katolle, ei hän tiennyt seisovansa elämänsä haastavimman työmaan harjalla.

Suomen KattoCenter sai keväällä 2019 puhelun, kun Helsingin Kulosaareen rakennetun kolmen asunnon talon katto oli alkanut vuotaa. Talon asukkaat pyysivät KattoCenterin asiantuntijan paikalle arvioimaan vahingon laajuus ja kuinka iso remontti vuotokohtien paikkaaminen olisi. Kattokartoituksen aikana Mark Rudenasille selvisi, että katto oli paljon luultua huonommassa kunnossa. Ruoteet eivät enää kantaneet tiiliä ja osa kattotiilistä oli jo pudonnut pois.

– Sanoin asiakkaalle, että pelkkä vuotokohtien korjaaminen ei enää riitä. Se pidentää katon elinikää korkeintaan muutamalla kuukaudella ja edessä on joka tapauksessa kattoremontti.  Sovittiin, että laitetaan koko katto kerralla uusiksi.

Katteen alta paljastui yllätys

Vuonna 1913 rakennetussa talossa oli kaunis, mutta remonttia ajatellen haastava pyramidikatto. Ei riittänyt, että katto oli kapea ja korkea, se oli myös monilappeinen. Mark Rudenas laski yhteensä 15 lapetta.

Remonttiin varattiin aikaa kuukausi, mutta kun vanha katto purettiin pois, löytyi sen alta epämiellyttävä yllätys. Ruoteet eivät olleet pelkästään huonossa kunnossa, vaan niissä oli myös lahovaurioita ja sienikasvustoa. Paikalle kutsuttiin ammattilainen ottamaan kasvustosta näytteet. Onneksi rakenteissa oleva sieni ei ollut haitallista sädesientä vaan kosteuden aiheuttamaa sientä.

– Poistimme sienen ja puhdistimme rakenteet erikoistyönä, suojavarusteissa.

Myös kattotuolit olivat luultua huonommassa kunnossa. KattoCenter purki kaikkiaan kymmenen huonoon kuntoon päässyttä kattotuolia. Yllätykset viivästyttivät remonttia parilla viikolla.

Korkean ja kapean katon suojaaminen remontin ajaksi toi omat haasteensa. Katon monimuotoisuuden takia remontti tehtiin lape kerrallaan. Se tarkoitti sitä, että koko kattoa ei vonut pressuttaa kerralla kokonaan, vaan pressua siirrettiin remontin edetessä lappeesta lappeelle.

Kun vanhat kattorakenteet oli vihdoin saatu purettua ja kattotuolit vaihdettua, tehtiin tilalle uusi tuulettuva kattorakenne. 48x48 millisten pystyjuoksujen päälle laitettiin hengittävä aluskate. Aluskatteen päälle asennettiin tuuletusrima, jonka ansiosta ilma kiertää rakenteissa ja pitää talon rakenteet kuivana. Siihen päälle asennettiin vielä ruoteet ja viimeisenä kattotiilet.
Tuulettuva kattorakenne nosti katon korkeutta ja katolla olleet vanhat savupiiput jäivät liian mataliksi.

– Muurasimme kaikki savupiiput uudestaan. Katon 45 asteen kulmat tekivät siitä haastavan, mutta meillä on ammattitaitoisia miehä, talon ympärillä oli telineet ja valjaat pitivät miehet katolla. Uudet piiput muurattiin nopeasti, Rudenas sanoo.

Uudet pellit ja uusi parveke

Uudeksi katemateriaaliksi valittiin graniittisavitiili. Se on vahvempaa ja kestää aikaa paremmin kuin perinteinen kattotiili. Katto viimeisteltiin reunatiilillä, jotka puuttuivat aikaisemmasta katosta.

– Reunatiilien ansiosta koko katto näyttää huolitellulta. Ne viimeistelevät talon ulkonäön.

Ja kun katto oli viimeistelty, tehtiin sille vielä se kuuluisa viimeinen silaus eli uusittiin kaikki vesikourut ja rännit ja asennettiin kattoturvatuotteet. 

Korottunut kattorakenne ja jyrkkä profiili asettivat asentajat jälleen kerran haasteiden eteen. Katon alla sijaitsevissa ylimmissä kerroksissa oli parvekkeet. Yläkerran ikkunat ja parvekkeet kirjaimellisesti puhkaisivat katon.

– Koska olimme nostaneet katon profiilia, jouduimme kasvattamaan myös parvekkeen seiniä, jotta saimme pellit kiinni sekä kattoon että parvekkeeseen riittävän hyvin, Rudenas sanoo.  

Vesikourut asennettiin katon jyrkän kulman takia kiinni erikoiskoukuilla, jotta ne varmasti kestävät veden paineen ja vesi ei tulvi yli.

Uusi katto saatiin valmiiksi vain kaksi viikkoa alkuperäistä aikataulua myöhemmin. Talo näyttää entistä uljaammalta ja asukkaat ovat tyytyväisiä.

– Vaikka remontti viivästyi ja siinä tuli yllätyksiä, asukkaat olivat koko ajan tietoisia sekä kustannuksista, että tehtävistä toimenpiteistä. Kävimme kahden viikon välein työmaalla katsomassa remontin edistymistä, työnjohtaja Mark Rudenas sanoo. Koko 280 neliön katon remontti toteutettiin kahden asentajan ja työnjohtajan voimin.

referenssi-videot-banner-tiilikatto6.jpg

Suomen KattoCenter - Kaikkea mitä kattosi tarvitsee

X

Tarvitsetko apua?

Kattoasiantuntijamme auttaa

Jätä numerosi, niin soitamme sinulle takaisin.

 

Tarvitsetko apua?
Kattoasiantuntijamme auttaa.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla. Rekisteriseloste