Takuulla kestävä katto

Järvenpääläisessä rivitaloyhtiössä vaihdettiin jo rapistuneet Vartti-katot kestävään Protector+-kattoon. Kattoremontti sujui varsin lumisesta keväästä huolimatta kiitettävästi.

As. Oy Järvenpään Koivusaari näyttää kesäisenä iltapäivänä hyvin idylliseltä. Vuonna 1985 rakennettu yhtiö koostuu kahdeksasta, 4-6 asunnon rivitalosta. Ne on ryhmitelty suurelle, lähes 12 900 neliön tontille, luontevasti kaartuen ja muodostavat rauhallisia piha-alueita. Asuntoja yhtiössä on 44, aina 37 neliön yksiöistä 65 neliön kolmioihin.

Vaikka yhtiö ei ole vielä vanha, on alkuperäisiä asukkaita sen puutarhamaisesta ympäristöstä nauttimassa vain muutamia. Uusiin tulokkaisiin kuuluu myös hallituksen puheenjohtaja Matti Toivanen, joka muutti vaimonsa ja kahden kissansa kanssa yhtiöön kaksi vuotta sitten. Matti kertoo olevansa tyypillinen asukas, sillä hän on jo periaatteessa eläkkeellä.

– Täällä asuu paljon eläkeläisiä ja pian eläkkeelle siirtyviä, mutta myös sinkkuja ja nuoria pareja. Lapsiperheille asunnot käyvät pian ahtaaksi, hän selittää.

Toivasten piha on kaunis kuin kukkanen. Sisäpihojen kukkivan vehreyden syyksi paljastuu innostuksen lisäksi aika, jota eläkeläisillä on harrastukseensa käyttää. Innokkaita viherpeukaloita taitaa asukkaiksi houkutella myös muiden antama malli ja tietysti rakennusten ryhmittelyn tarjoamat suojaisat sisäpihat, jotka jokainen voi laittaa mielensä mukaan miten hienoon kuntoon tahansa.

Yhteiset pihat hoidetaan vuoroperiaatteella rakennuksittain. Näin ruohonleikkuu osuu kohdalle kerran kuukaudessa tai kuuden viikon välein.

Hyvin pidetty

As. Oy Järvenpään Koivusaari on hyvin pidetty yhtiö, jossa tarvittavat remontit ja perusparannukset on tehty suunnitelmallisesti ja ajoissa. Suuri piharemontti pintavesien poistoineen tehtiin viitisen vuotta sitten, jolloin myös kuntoväylät kunnostettiin. Talojen puiset julkisivut maalattiin vuonna 1996 ja korvausilmaventtiilit asennettiin asuntoihin vuonna 2005.

Kesään 2013 saakka As. Oy Järvenpään Koivusaaren viehätystä himmensivät vain pahasti kulahtamaan päässeet alkuperäiset kuitusementtiset Vartti-katot. Alkuperäisestä mustasta väristä ei ollut enää tietoakaan. Katelevyihin ilmestyneitä halkeamia oli jo jouduttu korjailemaan.

– Vuonna 2011 tehty vesikatteen kuntoarvio vahvisti, että katto oli tullut tiensä päähän. Halkeamat ovat aina vaarallisia, sillä niiden kautta yläpohjarakenteisiin pääsee vettä. Kattoa ei voinut edes korjailla rikkoutuneita levyjä vaihtamalla, sillä niitä ei enää ole markkinoilla, Matti Toivanen kertoo.

Kestävään tiilikattoon

Oli selvää, että katto oli uusittava. Koska vastaavaa materiaalia ei olisi ollut edes saatavilla, rakennuksiin oli valittava uusi kattomateriaali. Vaihtoehtoja oli runsaasti, sillä kaava tai kattorakenne ei rajoittanut valinnanvapautta.

–Kyselimme kokemuksia vastaavista rivitalokohteiden remonteista ja paneuduimme materiaalien ominaisuuksiin. Materiaalin kestävyys nousi etusijalle. Osaa hiljaiseen kuitusementtikattoon tottuneista asukkaista epäilytti peltikaton aiheuttamat äänet tuulella tai sateella, Matti Toivanen lisää.

Erilaisia vaihtoehtoja pyöriteltiin myös valvojana toimineen Tauno Mäen kanssa.

Kattohuopa putosi keskustelusta ensimmäisenä juuri kestävyysnäkökohtien vuoksi. Tiilikattoon päädyttiin kestävyyden, huoltovapauden ja hiljaisuuden vuoksi. Valvoja kartoitti materiaalien hintoja budjetointia varten ja lähetti urakoitsijoille tarjouspyynnöt. –Kattotiili ei suinkaan ollut halvin vaihtoehto, mutta halusimme sen silti, Matti Toivanen kertoo.

Monierin Protector+ -kattotiilen 30 vuoden takuu oli vakuuttava suositus. Orimattilan Pennalan tehtaalla valmistettujen Protector +-betonikattotiilien värit pysyvät erittäin pitkään haalistumattomina kestävyyttä lisäävän ja uv-säteilyltä suojaavan erikoispinnoitteen ansiosta. Tiilikatto on myös erittäin vaivaton huoltaa, sillä tiilen pinta hylkii tehokkaasti likaa ja kasvullisuutta.

Kun materiaalista oli päästy yksimielisyyteen, päästiin valitsemaan parasta mahdollista väriä. Protector +:n väreistä ympäristöön ja julkisivuun tuntui sopivan parhaiten hiilenmusta. Muita vaihtoehtoja olisivat olleet ruukunpunainen, syvänpunainen, graniitinharmaa ja pähkinänruskea.

Haussa luotettava urakoitsija

Valvoja Tauno Mäen lähettämiin tarjouspyyntöihin tuli yllättävän vähän vastauksia.  -Taitaa olla urakoitsijoilla riittämiin hommia, sillä läheskään kaikilta emme tarjousta saaneet, Matti Toivanen huomauttaa.

Saaduista tarjouksista vei voiton Monierin yhteistyökumppani Suomen KattoCenter Oy, jonka hinta ja toimitusaikataulu olivat kohdallaan. – Tarjous oli myös yksityiskohtainen. Jo sen perusteella urakoitsija tuntui luotettavalta valinnalta.

Suomen KattoCenter Oy on yksi Monierin valtuutetuista kattourakointiyrityksistä. Monier antaa valtuutetuille asentajille säännöllisesti koulutusta sekä materiaalien että asentamisen osalta. Näin varmistetaan, että asentajat hallitsevat kaikki kattotiiliin ja –tarvikkeisiin liittyvät laatu- ja turvallisuuskysymykset ja tietävät, miten jokainen yksilöllinen katto asennetaan parhaalla mahdollisella tavalla. – Kattoasentajien ammattitaito on tärkeä varmistaa, sillä kattoasentajaksi ei voi missään koulussa opiskella. Ammattitaito saavutetaan yleensä työmaalla kokemuksen karttuessa. Toisaalta Ormax Protector + - ja uudelle pohjoisiin olosuhteisiin kehitetylle Ormax Polar-betonikattotiilelle myöntämämme 30 vuoden pitkä takuu edellyttää, että katto on asennettu oikein, myyntijohtaja Kim Henriksson painottaa.

Kattorakenteiden kosteusongelmien syynä ovat rikkoutuneen katemateriaalin ohella valitettavan usein asennuksessa tehdyt virheet, joiden vuoksi esimerkiksi huonosti tiivistetyistä läpivienneistä pääsee sadevettä kattorakenteisiin. Vuosien mittaan pienestäkin tihkusta kertyy muhiva homeongelma.
Monier edellyttää nykyisin asennusurakoitsijoilta myös RALA-pätevyyttä. Rakentamisen Laatu RALA ry kerää ja ylläpitää tietoa alan yrityksistä, arvioi niitä ja antaa niille pätevyyksiä ja luokituksia. RALA-pätevyyden edellytyksenä on riittävä tekninen osaaminen ja riittävät resurssit, yhteiskunnallisten velvoitteiden hoitaminen sekä kunnossa olevat tilinpäätöstiedot.

Lopullinen päätös kattoremontista tehtiin ylimääräisessä yhtiökokouksessa joulukuussa 2012. Urakkaan kuuluivat vesikaton, aluskatteen, räystäskourujen ja syöksytorvien uusiminen, sekä yläpohjan lisälämmöneristys, joka on järkevä talon energiatehokkuuden kasvattamiseksi toteuttaa aina, kun yläpohjarakenteessa puhalluseristeelle on tilaa. Kattoremontin yhteydessä kattorakenteita voidaan myös tarpeen vaatiessa kätevästi korottaa, jotta tilaa saadaan riittävästi lisälämmöneristystä varten. Remontin yhteydessä päätettiin myös hankkia kulkusillat ja lumiesteet, joita katoilla ei aikaisemmin ollut.

Onnistunut urakka

Remontti käynnistyi maaliskuun alussa, kun lunta oli niin maassa kuin katollakin vielä rutkasti. Kun paksu lumikerros saatiin katolta poistettua, kirkas kevätaurinko onneksi sulatti loput vauhdilla. Muutoinkin säät olivat suotuisat ja kevät kuiva.

– Varaudumme toki peittämään rakenteet sateen sattuessa, vakuuttaa Suomen KattoCenterin kattoasiantuntija Timo Arttola. Huonoilla keleillä urakka-aika voi venyä, jos aikaa tuhrautuu pressuttamiseen ja suojausten purkamiseen. Rakenteita ei kuitenkaan voi päästää kastumaan.

Remontti toteutettiin kaksi kattoa kerrallaan, näin katot saatiin kiinni mahdollisimman nopeasti ja tavaratoimitukset hoidettiin mahdollisimman järkevästi ja vähillä kuljetuksilla. – Tämäntyyppiset taloyhtiötontit ovat usein logistisesti haastavia, sillä kulkutiet ovat kapeita eivätkä aina riittävän kantavia suurille koneille. Tilaa tavaran varastoimiselle ei myöskään välttämättä löydy helposti, Timo Arttola selvittää.

As. Oy Järvenpään Koivusaaren pelastustiet olivat riittävän kantavia ja materiaalien nostamisessa katolle voitiin käyttää nostinta kaikkien paitsi yhden talon kohdalla. – Trukki avusti viimeisen talon kohdalla, mutta kattoasentajille riitti silti kannettavaa ihan mukavasti, Timo Arttola nauraa.

Rakennusten kattorakenteet purettiin kattotuoleihin saakka. Rakenteet olivat hyvässä kunnossa ja vain pari vuotokohtaa löydettiin. Puhallusvillaa lisättiin energiatehokkuuden parantamiseksi yläpohjiin 200 mm. Töissä oli kerrallaan kuusi kattoasentajaa.

Kattoremontista aiheutuu väkisinkin asukkaille haittaa, mutta Suomen Kattocenter Oy pyrkii haitan minimointiin kaikin tavoin. Työmaa pidetään siistinä ja kulkureitit mahdollisimman avoimina. As. Oy Järvenpään Koivusaaren kattoremontissa materiaalien varastoimiselle varattiin muutama autopaikka, jotta kulkutiet pysyisivät avoimina.

Urakka sujui vauhdilla, sillä toukokuun lopussa kaikki oli jo valmista. Lopputulos osoittautui lisätöinä asennettujen lintuesteiden vuoksi hieman budjetoitua kalliimmaksi. Kokonaisurakkasumma oli 315 000 euroa ja sovituista lisätöistä tuli lisäkuluja noin 3000 euroa. Kattopinta-alaa yhtiössä on yhteensä noin 3500 m².

Lopputulos on erittäin hieno ja rakennukset ovat saaneet arvoisensa uudet katot. As. Oy Järvenpään Koivusaaren idylli on siis täydellinen.

Suomen KattoCenter - Kaikkea mitä kattosi tarvitsee

X

Tarvitsetko apua?

Kattoasiantuntijamme auttaa

Jätä numerosi, niin soitamme sinulle takaisin.

 

Tarvitsetko apua?
Kattoasiantuntijamme auttaa.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voit käyttää sivustoamme parhaalla mahdollisella tavalla. Rekisteriseloste